معرفی علل و علائم کمردرد و راه های پیشگیری از آن
کمردرد یکی از رایج ترین دلایلی می باشد که اغلب مردم در تمام دنیا بخاطر آن به پزشک مراجعه می کنند و هر شخص در طول عمر، حداقل یکبار این مشکل و درد را تجربه خواهد کرد. خوشبختانه راه های زیادی برای پیشگیری و همچنین بهبود کمردرد و عوارض ناشی از آن وجود دارند که با کمی شناخت برطرف خواهند شد و البته در برخی از مواقع چاره ای جز جراحی نیست.
علائم کمردرد
کمردرد مانند هر نوع بیماری دیگر علائم و نشانه هایی دارد که باعث آسان شدن روند شناسایی محل درد میگردد. از مهم ترین علائم این بیماری می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- دردهای عضلانی
- دردهای ضربه زننده
- دردهایی که باعث لرزش پا می شوند
- تشدید درد با بلند شدن، خم شدن و یا ایستادن
- دردهایی که با خوابیدن یا تکیه دادن بهبود می یابند
زمان مراجعه به پزشک برای درمان کمردرد
در اکثر مواقع کمردرد با استراحت و انجام ندادن فعالیت های سخت بدنی قابل درمان می باشد و نیاز به درمان جدی برای آنها وجود ندارد، اما در برخی از شرایط برای درمان و همچنین پیشگیری از تشدید علائم آن، لازم است که در اولین فرصت به پزشک مراجعه شود که عبارتند از:
- کمردردهای همراه با مشکلات جدید در مثانه و روده
- سقوط و یا ضربه های شدید به کمر
- دردهای همراه با تب
- احساس درد از کمر تا زیر زانو
- بی حسی و سوزش در یک یا هر دو پا
- کمردرد همراه با کاهش ناگهانی وزن
علاوه بر موارد ذکر شده، اگر بیمار علاوه بر کمردرد سابقه ی پوکی استخوان، سرطان، زایمان بعد از 50 سالگی، مصرف بیش از حد مواد مخدر یا الکل را داشته باشد، حتما باید کمردرد را جدی گرفته و از خود درمانی جلوگیری نمایند.
دلایل بروز کمردرد
کمردرد بخاطر انقباض نخاعی و آسیب دیدن ایجاد می گردد و انواع مختلفی دارد. برای مثال، کمردردهایی که به طور ناگهانی شروع شده و در کمتر از 6 هفته درمان می شوند که اغلب بخاطر بلند کردن وسایل سنگین یا وارد شدن ضربه ایجاد میشوند. این دسته از کمردردها حالت حاد دارند و در حالت مزمن، قبل از 3 ماه درمان و آرام میگیرند. در مقابل، برخی از دردهای ناحیه ی کمر بدون هیچ دلیلی شروع میشوند و علل آنها با تصویربرداری و انجام آزمایشات قابل شناسایی می باشد. دلایل رایج که در ایجاد کمردرد موثر می باشند عبارتند از:
- فشار عضلانی یا بلند کردن وسایل سنگین و داشتن حرکات ناگهانی و نامناسب که ممکن است باعث آسیب دیدن رباط های نخاعی و عضلات گردند
- دیسک ها به عنوان نوعی بالشتک انعطاف پذیر بین مهره های ستون فقرات عمل میکنند و مواد نرم داخل ممکن است بخاطر فشار واردن شدن به عصب ها دچار آسیب شوند و باعث بروز بیماری دیسک کمر شده و دردهایی را به همراه خواهد داشت
- آرتروز و تنگ شدن فضای اطراف نخاع
- ناهنجاری های ستون فقرات که معمولا در میانسالی کمردرد را به همراه خواهند داشت
- پوکی استخوان از جمله دلایل ایجاد شکستگی در ناحیه ی مهره ها می باشد که دچار کمردرد میگردد
فاکتورهای موثر در بالا بردن ریسک ابتلا به کمردرد
هر شخص و در هر گروه سنی (حتی کودکان و نوجوانان) می تواند به دلایل مختلف که در بالا به برخی از آنها اشاره شد، دچار کمردرد گردد. اما داشتن برخی از فاکتورها احتمال بروز این بیماری را تشدید میکند و ریسک را بالا میبرد، مانند:
- سن: با بالا رفتن سن و ورود به بازه ی 30 تا 40 سالگی، احتمال رخ دادن کمردرد بیشتر خواهد شد
- نداشتن فعالیت بدنی
- اضافه وزن
- بیماری های آرتروز، سرطان
- افسردگی، اضطراب و نداشتن شرایط روحی مناسب
- مصرف سیگار
راه های پیشگیری از کمردرد
انجام تمرین های مناسب و همچنین تغییر سبک و شیوه ی زندگی تا حد زیادی می تواند منجر به پیشگیری از بروز کمردرد و یا کاهش اثرات و رشد آن گردد. به عنوان مثال، افراد ورزشکار که حرکات آنها مطابق با اصول پزشکی می باشد، با افزایش سن کمتر دچار کمردرد شده و از تعادل بدنی بهتری برخوردار خواهند بود. از مهم ترین راه ها برای پیشگیری از ابتلا به کمردرد می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- انجام ورزش و فعالیت های هوازی با شدت کم (برای مثال پیاده روی و شنا)
- انجام تمرینات شکمی و بالا بردن انعطاف پذیری بدن: انعطاف پذیری در ناحیه ی مفصل ران و پاها باعث بهبود و تقویت استخوان های لگن میگردد و اگر زیر نظر پزشک انجام شود، می تواند راهی موثر در پیشگری از کمردرد باشد
- داشتن وزن مناسب
- ترک یا کم کردن میزان مصرف سیگار
- ایجاد تعادل بین عضلات در نحوه ی ایستادن و یا نشستن های طولانی مدت در حین کار و فعالیت: سعی کنید هر نیم ساعت یکبار موقعیت فیزیکی و نحوه ی نشستن یا ایستادن را تغییر دهید
- استفاده از صندلی های استاندارد
- قرار دادن بالشتک های نرم در گودی کمر
- بلند کردن وسایل سنگین به شیوه ی درست
- استفاده از کفش، مبلمان و تخت خواب مناسب و استاندارد
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.